21 november 2005

NLP en modelleren, mister Kees


Als je op het internet zoekt naar afbeeldingen over modelleren krijg je plaatjes zoals hiernaast Mister Kees....

Geinig eigenlijk want Mr Kees doet niet anders dan wij in NLP modelleren noemen. Mr Kees doet iets na...... (maar dan met balonnen :)
In NLP gebruiken we modelleren om een unieke eigenschap van iemand in kaart te brengen. Stel, je kent iemand die super zelfverzekerd is als hij een presentatie geeft. Met modelleren kan een NLP-er in kaart brengen wat die persoon "tegen zichzelf zegt" oftewel hoe zijn gedachtenproces is waardoor hij zo zelfverzekerd is in die voor velen moeilijke situatie. Die persoon denkt op een bepaalde manier waardoor het voor hem heel makkelijk kan zijn om voor een groep te staan.
Modelleren is dus het in kaart brengen van iemands strategie waardoor hij iets heel erg goed kan. Zo kun je zelfvertrouwen modelleren, of het lef om voor grote groepen te presenteren of de houding waarmee iemand makkelijk versiert.... en het mooie is, het model kun je overdragen op anderen waardoor die dezelfde eigenschap krijgen. Zo kun je dus ondernemend worden of whatever zonder dat je dat zelf heb geleerd.
Zonder modelleren kun je ook "hulpbronnen" overnemen van iemand anders. Je kunt letterlijk in de huid kruipen van iemand. Stel dat persoon X geweldig presentaties kan geven en jij daar moeite mee hebt. Stel je nu voor dat je in de ruimte bent waar jij je komende presentatie gaat geven. Je staat achterin de zaal. Stel je voor dat voor je persoon X staat. Je loopt naar hem toe, steeds dichter bij. Als je hem kunt aanraken loop je door... je kruipt in zijn huid.. je bent hem/haar. Wat voel je nu?, wat zie je nu? ... hoe is het om hem/haar te zijn? wat zeg je? .... hoe beweeg je .... en als je dat voelt, als je hem of haar bent, anker dit dan ..... v anaf nu kun je je net zo zelfverzekerd voelen als persoon X
Jan van Hoof NLP

Geen opmerkingen: