20 november 2005

NLP en het verleden


"Je bent nooit te oud voor een fijne jeugd!"

Dit is één van de meest waardevolle statements uit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) voor therapeutische toepassing. De basis van deze uitspraak komt uit het feit dat niet WAT je meemaakt maar HOE je het opslaat bepaalt wat die ervaring uit het verleden nu nog met je doet.

Wat kun je daar nu mee als NLP-er; het blijkt dat je ervaringen die je als negatief beschouwt anders hebt opgeslagen dan ervaringen die je als positief ervaart. Dit vindt je bijvoorbeeld terug in submodaliteiten (de manier waarop je een ervaring in beeld, geluid en gevoel hebt opgeslagen). Ik weet uit ervaring uit mijn NLP opleiding dat de verschillen hem zitten in of je bijvoorbeeld een gebeurtenis als beeld herinnert in het zwartwit of kleur, als bewegend beeld of stilstaand, dichtbij of veraf, in een kader of vol in beeld, met of zonder geluid etc. Het mooie: als je er (daar kan een NLP-er je bij helpen) achter bent gekomen wat voor jou de verschillen zijn kun je onprettige situaties uit het verleden opnieuw, maar dan als positief, opslaan en de invloed op je huidige functioneren totaal veranderen. Je kunt ook gebeurtenissen uit het verleden "reframen" (in een ander kader plaatsen) waardoor de impact heel anders wordt.

Een mooi verhaal over herinneringen staat in de
QUEST magazine van november 2005. daarin staat een artikel dat beschrijft dat "niet alles wat je je herinnert echt is gebeurd". Er wordt beschreven dat je zelfs bij mensen herinneringen kunt opwekken die nooit zijn gebeurt door er suggestief op aan te sturen. Zo blijken bijvoorbeeld vaak golven van incestmeldingen te ontstaan. Het filteren vanuit je model van de wereld is ook zo'n mechanisme wat je hersenen fopt, doordat je etiketten plakt op een persoon ga je zijn gedrag al meteen in een vast kader duwen. Een "boekhouder is saai" en als je hem de volgende dag in een rockband ziet spelen zal het wel iemand anders zijn, of herken je hem gewoon niet. Opmerkelijk: zo weet 66% van de ondervraagde TV-kijkers zich de beelden te herinneren van het vliegtuig dat in 1992 in de Bijlmer crashte toen hen werd gevraagd "of ze de filmbeelden hadden gezien". Suggestieve vraag én bijbehorende nep-herinneringen want er zijn geen beelden van de crash!.

Jan van Hoof Nlp

Geen opmerkingen: