12 november 2005

NLP, uitgangspunten voor een succesvol leven!


Een succesvol leven, wat is dat?

In onze westerse cultuur zijn geld en aanzien voor de meeste mensen de indicatoren van succes. Maar in heel veel grote huizen zijn net zoveel (of misschien wel meer) relatieproblemen als in kleine, hebben mensen ook depressies, hebben financiële tegenslagen misschien wel veel meer impact en kan de echte wereld nog niet in de schaduw staan van wat ie van de buitenkant lijkt.

Is succes dan altijd volledig gelukkig zijn? Daarover is een heel mooi boek geschreven door Will Ferguson “Geluk”. Daarin schrijft een redacteur een zelfhulpboek dat echt werkt, geweldig!. Maar aan het einde van het boek komt de wereld tot stilstand omdat iedereen zo compleet gelukkig is dat niemand meer iets doet, niemand heeft meer doelen, waarom zou je ook als je volledig gelukkig bent… echt een supergoed verhaal….

We weten dat mensen in beweging komen om óf een doel te bereiken óf weg te bewegen van een huidige onprettige situatie (zoals armoede, een slechte relatie etc). En beweging is onvermijdbaar om te leven… alles is een proces en alles is altijd in beweging..

In de visie van veel NLP-ers heeft succes te maken met een aantal zaken zoals doelen hebben, ze leren bereiken, goede relaties kunnen aangaan en leren om vanuit je eigen kracht, je eigen authenticiteit dingen te doen …. en vóór alles jezelf te zijn….

Nlp kent een aantal vooronderstellingen die een basis vormen om bovengenoemde successen te bereiken. In toekomstige blogs zal ik die aan de hand van praktijkvoorbeelden uit het “echte” leven posten.

Nog een mooie quote van Renate van Gool “de meeste mensen zoeken hun hele leven naar iets wat ze nooit gemist hebben”!

Jan van Hoof, NLP en een succesvol leven…

Geen opmerkingen: