26 oktober 2005

NLP & ankers

Op de radio hoor je dat liedje... En ineens is ze er weer, die oude liefde. Je ziet de kamer, je voelt de krampen in je maag, die eerste aanraking... de verliefdheid... Langzaam spelen die beelden van die avond zich weer af in je hoofd... je ziet ze... je hoort haar stem... je voelt wat je toen voelde....

Eeen anker! dit is wat NLP-ers een anker noemen. Een anker is een beeld, een geluid , een aanraking, een geur, een smaak die in je hersenen de herinnering aan een moment in het verleden oproept.

En het mooie is dat ankers niet alleen spontaan, per ongeluk bestaan. Als NLPer weet je hoe je ze constructief en bewust kunt gebruiken.

Wij gebruiken ze bijvoorbeeld om hulpbronnen aan te roepen. Als je éénmaal in je leven iets hebt gekunt kun je het dus!! Een stotteraar die eenmaal in zijn leven een zin zonder stotteren heeft uitgesproken kan dus een zin spreken zonder stotteren!! Alleen weet hij op dit moment, en op de meeste momenten misschien niet meer wat er toen anders was, wat er toen was waardoor het toen wel lukte en nu niet meer. Toen op dat ene moment had hij "hulpbronnen" ter beschikking waar hij nu niet meer spontaan bij kan.

Bij NLP leer je hoe je deze hulpbronnen kunt verankeren. En dat is supergaaf!! Als je kunt leren op elk moment wanneer je een hulpbron nodig hebt hoe je deze kunt activeren kun je dus in situaties waar je het weleens moeilijk hebt op een knop drukken en hop ... ineens is het er... zelfvertrouwen... zelfrespect... moed ... creativiteit ...

iemand die een anker heel erg bekend heeft gemaakt is SJAKAAAA ... Emile Ratelband. Telkens weer op het juiste moment .. SJAKAA .. en op den duur wordt het gevoel van extase waarin de deelnemers van het seminar zich bevinden gekoppeld aan SJAKAAA...

En als ze op een later moment voor een moeilijk moment staan... dan roepen ze SJAKAAA en voelen bam meteen weer die extase die ze kracht geeft, moed en het lef om de situatie aan te kunnen...

Zo heb ik eens eens bij een vrouw het gevoel van moed en succes verankert. De volgende dag moest ze een presentatie doen voor een voor haar zeer belangrijke account. Vlak voor de presentatie activeerde ze het anker ... en het resulaat .. een geweldige zelfverzekerde presentatie... haar grootste klant binnen!

Ankeren... het zit overal... tien keer die coca cola reclame met die actieve frisse modellen... tien keer die uitspraak of die blik van je partner... de pesterijen van die krullebol vroeger... die supergave spreekbeurt op school waardoor je het geweldig vindt om in het openbaar te spreken..

Ankers... besef dat ze bestaan en leer ze te gebruiken............ it might make a difference at the moment you need it!

Neuro Linguistisch Programmeren

Geen opmerkingen: