29 december 2005

NLP en ongekende vermogens


In de Psychologie magazine van oktober 2004 staat een verhaal over "het defect van een genie". Dit omschrijft een onderzoek van Allan Snyder (op de foto links) die met een electromagneet de linker frontotemporele kwab in de hersenen tijdelijk uit kan schakelen in een poging bij een proefpersoon ongekende vermogens los te maken. Zijn visie is gebaseerd op het feit dat bijvoorbeeld autisten of mensen met een hersenbeschadiging (bijvoorbeeld na een ongeval) soms excelleren in 1 bepaald talent.

Zo zijn er tallozen voorbeelden van mensen die na het oplopen van hersenletsel ineens spectaculaire kalenderberekeningen kunnen maken of na één blik op een kathedraal deze tot in detail kunnen natekenen.Volgens Snyder zorgt de linker frontotemporele kwab in de hersenen ervoor dat wij de overdadige stroom aan gegevens die er de hele tijd via alle zintuigen bij ons binnenkomen kunnen categoriseren en verdelen in handige pakketjes die we wel kunnen verwerken. In een eerdere posting vertelde ik al dat autisten dit niet kunnen en zich daardoor (moeten) afsluiten van de buitenwereld om niet letterlijk "gek" te worden.


Snyder schakelt nu deze hersenkwab bewust tijdelijk uit en probeert daarmee de beperkingen die onze hersenen inbouwen tijdelijk weg te nemen om zo onze onbekende vermogens los te maken. De link met NLP zit hem enerzijds in dit categoriseren van informatie; de betekenis die wij halen uit de ruwe gegevens. Snyder noemt ze mindsets, wij noemen ze "model van de wereld". Anderzijds zijn wij er als NLP-ers van overtuigd dat als je iets echt wilt je het ook gaat bereiken! Hulpbronnen noemen wij talenten cq vaardigheden die je inschakelt om iets te kunnen.

Mooi is dat je in bijna alle verhalen en modellen die gaan over wat mensen kunnen en willen steeds de dingen ziet terug komen waar NLP-ers al jarenlang met veel succes mee werken.

Jan van Hoof , NLP

Geen opmerkingen: