22 oktober 2005

NLP, het nu! en geloven

Leven in het nu is helemaal in! Ook Jaap vond dat nadat hij het boek "leven in het nu" van Eckhart Tolle had gelezen. De schrijver Eckhart draaide door in het drukke moderne leven en besloot om alleen nog te leven in het nu. Wereldberoemd inmiddels is hij de rust zelve en het toverwoord is nu!.

Vroeger was Jaap een "maatschappelijk" succesvolle man. Goede baan, al 30 jaar gelukkig getrouwd, best een oké leven. Maar Jaap was superintelligent en dacht overal over na. En hij dacht niet alleen de hele tijd maar zag bij alles wat hij "wilde" gaan doen alle rampscenario's die het met zich mee zou kunnen brengen. En die gedachtenstrategie beheerste zijn leven zodanig dat ie niet meer met zijn vrouw naar de schouwburg wilde omdat er dan wel een kras op zijn auto zou komen, of dat tijdens de voorstelling zijn huis zou afbranden of.... of... hij wilde niet meer op vakantie want dan zou hij wel van een berg afvallen !?

In Jaap's hoofd was het altijd onrustig. Dat kwam natuurlijk omdat hij vroeger een slechte jeugd had gehad en hij had filosofie gestudeerd en.. en... Dat alles had van Jaap de Jaap gemaakt die nu niet meer kon stoppen met (doem) denken. En nu was Jaap 60 en nu was hij toch veel te oud om te veranderen, het was namelijk al heel zijn leven zo!

Als je hoofd maar blijft ratelen is de werkelijkheid, jouw werkelijkheid nooit rustig. Dus al die dingen die Jaap had geprobeerd hielpen niet of maar heel even, de sauna, yoga, whatever...

Maar na het lezen van Tolle's boek was Jaap enthousiast. De boodschap "in het nu heb je geen problemen, al je problemen worden gevormd door gedachten aan je verleden of aan de toekomst" was duidelijk. Jaap snapte nog niet helemaal hoe je dat in de praktijk nu eigenlijk doet maar met meditaties, zoveel mogelijk proberen bewust te zijn van zijn omgeving en allerlei oefeningen dacht Jaap toch wel dat ie op de goede weg was. Het lukte hem nog niet helemaal om te leven in het nu want ja je moet toch voor je werk ook wel eens dingen voorbereiden die volgende week plaatsvinden..... je moet 's middags toch boodschappen doen voor het eten 's avonds... etc... Maar dat kwam allemaal nog wel bedacht Jaap. Maar als hij bijvoorbeeld voor zijn werk een week op zakenreis moest had hij niet de faciliteiten voor zijn rituelen, moest hij rekening houden met anderen en ging het gewoon weer helemaal mis. Dan kwam hij onrustig en moe thuis en had hij dagenlang nodig om te herstellen.

Jaap klampt zich net zoals zovelen onder ons vast aan hypes die voor hem als een algehele waarheid zijn problemen moeten oplossen. En Jaap is niet de enige, want met miljoenen hangen we massaal de grote geloven aan, we volgen sectes en kopen steeds meer zelfhulpboeken van goeroe's op zoek naar spiritualiteit.

Maar jongens ... wake up! spiritualiteit is niet het volgen van van indoctrinaties en regeltjes en nooit bewezen waarheden van anderen! De "geloven" zijn zo very slim en hebben maar één doel; macht uitoefenen. Zo is het katholieke geloof echt geniaal! Mijn respect voor de bedenkers. Er wordt een groot boek geschreven vol metaforen om de mensen te laten geloven dat er wonderen zijn gebeurd. En als je nu braaf ons (de verkondigers van dit geloof) volgt dan kom je in een prachtige plek, en als je het anders doet kom je in de HEL! En mensen houd elkaar in de gaten!Maar ben gerust, als je wat hebt gedaan kun je het aan je priester opbiechten, die kan god vragen je te veregeven. En hup wat heb je nu: volgens mij het meest geniale managementsysteem dat er ooit is bedacht. Met een paar mensen manage je een geweldige massa mensen die elkaar controleren. Je hebt een geniale geheime dienst die alles hoort en gebaseerd op angst durven mensen niet "anders" te zijn volgen ze je tam. Geef die mensen de nobelprijs voor management!!

Back to ...... spiritualiteit is volgens mij "Het bewust streven naar de Hoogste Realisatie van onszelf" (dank je wel voor de verwoording NLP-er Eric Schneider). Lees nog eens .... ONS ZELF!! Jij dus! ... ik dus!! en wij zijn niet hetzelfde dus wie kunnen we nu precies volgen om onszelf te zijn ...... right ... alleen onszelf!!

En hoe doe je dat nu precies dan ? ik ben dus niet degene om dat te vertellen. Wat ik je wel kan vertellen is dat voor mij "leven in het nu" van mijn proces deel uitmaakt .... én NLP.... en mijn acceptatie dat ik ben zoals ik ben....

Ter afsluiting, wanneer ben je nu dicht bij jezelf? vraag: heb je tijdens een superfijne vrijpartij vaak gedachten aan je verleden of aan het werk dat je morgen moet doen? en als je ja antwoord, hoe veel gedachten aan problemen heb je exact op het moment van een orgasme ? ha ha right...

Geen opmerkingen: