06 augustus 2014

Mindfulness: effectief omgaan met moeilijke gevoelens en emoties

Iedereen heeft wel eens last van moeilijke gevoelens en emoties. Je hebt bijvoorbeeld een zakelijke tegenvaller, een gezondheidsprobleem, een verbroken relatie of misschien wel alles tegelijk. Angst, verdriet, spijt, zorgen.. daarvan kun je flink van je stuk raken.

Als we sterke emoties ervaren hebben we de natuurlijke neiging ze niet te willen voelen. De manier waarop mensen er meestal mee omgaan is:


- de emoties proberen te dempen door intensief sporten, roken, alcohol of drugs. Maar dat werkt alleen tijdelijk en daarna ben je zwak, ziek, moe en is het allemaal nog veel erger. Het is hetzelfde als wanneer je met veel kracht een strandbal onder water wilt houden, het wordt steeds zwaarder en zwaarder en op het moment dat je moe bent of een extra tikje krijgt knalt die bal omhoog en spuit alles er nog veel intenser uit.
- vluchten in werk, hobby, feestjes, thrills of andere bezigheden, of
- de gevoelens negeren of onderdrukken. Dan sudderen ze onderhuids door als een virus en wordt je steeds zwakker en vermoeider.

Omgaan met moeilijke emoties begint met goed voor jezelf zorgen. Hoe fitter en helderder je bent, hoe luchtiger het leven nu eenmaal aanvoelt. Denk maar eens aan het verschil tussen hoe je je voelt na een nacht zonder slaap en na een nacht heerlijk te hebben geslapen.

Er is ook een bewezen effectieve manier om met moeilijke emoties en gevoelens om te gaan, die niet alleen werkt maar ook nog eens een blijvend resultaat oplevert: de Mindfulness manier!.

In plaats van vluchten voor je gevoel (dan blijft het je achtervolgen) of dempen (dan komt het extra hard terug), kun je de emoties leren integreren. Dan lossen ze als het ware op in je lijf en zijn ze blijvend weg.

Ik noem het “ermee gaan zitten”, hoe doe je dat, lees verder: http://www.maxximize.nl/mindfulness-effectief-omgaan-met-moeilijke-gevoelens-en-emoties/

Geen opmerkingen: