23 juli 2007

NLP en je talent (column Inzicht nr. 33)


Jan's Blog is de vaste Column van Jan van Hoof in Inzicht, het huisorgaan van de NVNLP (Nederlandse Vereniging voor NLP), deze keer:


NLP: focus op je talent

"Iedereen beschouwt als gemakkelijk hetgene waarvoor hij werd geschapen".
Wijze woorden, dit Arabische gezegde. Daar wil ik nog wel wat aan toevoegen: iedereen vindt hetgeen waarvoor hij geschapen is over het algemeen ook nog leuk! Denk eens terug aan school, geschiedenis paste niet bij mij, bah .. Resultaat: dikke onvoldoendes. Maar natuurkunde en scheikunde vond ik leuk. Zat ik 's avonds nog proefjes mee te doen op de keukentafel. Resultaat: dikke negens!
Stel je eens een jongetje voor op straat in een sloppenwijk in Brazilië. Samen met zijn vriendjes voetbalt hij op straat, met één verschil: als hij de bal trapt, voelt het magisch! En als hij de bal weer eens in het van golfplaten geïmproviseerde goaltje schiet, kijkt iedereen hem bewonderend aan. Het gaat makkelijk. Het jongetje springt eruit zonder dat het hem moeite lijkt te kosten.... Hij krijgt erkenning van zijn sociale omgeving. Voetballen vindt hij zo leuk, dat als zijn vriendjes gaan slapen, hij nog steeds met de bal in de weer is.... Ronaldo!

Volgens Deepak Chopra wordt iedereen geboren met één unieke eigenschap (een talent zoals geen ander dat heeft) of een unieke manier om die eigenschap te uiten. Ik kan bijvoorbeeld best een mop vertellen maar waarom trekt Hans Theeuwen dagelijks volle zalen in het hele land en heb ik alleen maar succes op een feestje na 23.00 uur? Nou, hij beschikt schijnbaar over een unieke manier om de eigenschap ‘moppen tappen’ te uiten….

Wat is nu de strekking van dit verhaal en de relatie met NLP? Als je doet waarvoor je geboren bent, als je je werk inricht rond deze unieke eigenschap, zal het lijken of het vanzelf gaat.... Dan zul je schijnbaar moeiteloos en met veel plezier excelleren.......

Het frappante is dat Westerse bedrijven in de praktijk juist het omgekeerde doen. Als manager moet je tegenwoordig op alle vlakken een voldoende hebben. Dus word je gedwongen uren en uren datgene bij te spijkeren waar je minder goed in bent (en vaak ook niet zoveel zin in hebt). Maar..... hoe snel leer je op een vlak waar je toch al niet goed in bent? En hoe lekker gemotiveerd word je ervan?
En wat nu als je diezelfde uren had besteed aan het leren op een vlak waar je talent zit? Bedenk bij jezelf.... waar ligt nu de grote winst? The Gallup Organization heeft duizenden uiterst succesvolle managers ondervraagd en kwam tot de conclusie dat die allemaal hun werk hadden ingericht rond hun belangrijkste sterke eigenschappen. Kies dus voor een scherpe focus in plaats van middelmatige resultaten in de breedte ...

Jan van Hoof is NLP Master en helpt bedrijven en professionals om het maximale uit hun inspanningen te halen. Hij gebruikt NLP om mensen te coachen op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling. "Maxximize your succes" is zijn credo.
Info en contact auteur: http://www.maxximize.nl/

Geen opmerkingen: